İncirli Mağarası

İncirli Mağarası

incirli-cave-1

Çınarlı Köyü yakınlarındaki bir tepelikte Kıbrıs’ın en büyük mağarası bulunmaktadır.

İsmini yakınlarındaki büyük bir incir ağacından alan İncirli Mağarası, Çınarlı Köyü’nün kuzeydoğusunda ve iki kilometre uzaklıkta doğal olarak alçı taşından oluşmuştur. İçinde ise büyüleyici sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.

İncirli’nin mağara bilimi speleolojiyönünden anlaşılması için bir iki anahtar kelimeyi açıklamakta fayda vardır.

Tanımlamalar

Gypsum veya Alçı Taşı: Yumuşak sülfattan oluşur, ayrıca gübre olarak kullanılır, sıva, karatahta tebeşiri ve alçıpanın da ana maddesidir.

Sarkıt: Mağaraların içinde doğal olarak oluşan, tavanından aşağıya doğru uzayarak sarkan, damlayan sudaki minerallerin yağmasıyla oluşmuş sivri uçlu oluşumlardır

Dikit: Mağara tavanından yere düşen yağmur taneciklerinin yukarı doğru oluşturduğu ve çoğu yuvarlak veya düz oluşumlardır.

Mağaramız

İncirli mağarası büyüleyici özellikteki sarkıt ve dikitler koleksiyonundan oluşur. Aşınmış bir patika yolun gizlediği girişi, yakınındaki sembolik incir ağacı olmasa görülmeyecek kadar küçüktür.

Küçük girişten sonra iki basamakla mağaranın en geniş ve en uzun bölümüne geçilir. Kıbrıs’taki hatta Türkiye’deki gelişmiş alçı taşı topoğrafisine sahip tek mağaradır.

6,5 milyon yıllık mağara içeresinde ziyaretçiler, kaba sarkıt ve düz dikit beyaz minerallerden oluşmuş eşi benzeri bulunmayan karnı baharı andıran şeklinde büyüme gösteren bu doğal harikaları görebilirler. Ziyaretçiler için de çok iyi aydınlatılmış bu yerde ayrıca yerden tavan yükselen geniş sütunlar ve kumtaşı kayalıklar da mağaraya ayrı bir güzellik katmaktadır.

Mağara doğu batıya doğru 250 metre uzanmasına rağmen sadece 70 metresi ziyaretçilere açıktır. Eni ve yüksekliği ayın evrelerine göre bazı bölümlerinde 5 ile 10 metre genişliğinde, bazı yerlerinde ise 4 ile 7 metre yüksekliğinde değişiklik göstermektedir.

Ziyaretçilere açık olan bölümün daralan kısımları keskin dönüşler, dar koridorlar, karanlık kuytu ve yukarı doğru giden kayadan oluşan kavislerle giderek adeta bir labirent içi turu andırır.

Mağara Efsanesi

Uzun zaman önce üç hırsız çaldıkları keçileri bu mağarada saklarmış. Köylüler hayvanların ayak izlerini incir ağacına kadar takip eder, daha sonra ne olduğunu bilemezlermiş. Ayak izleri esrarengiz şekilde orada kaybolurmuş.

Bölgeyi polisin de yardımıyla günlerce kolaçan eden köylüler, sonunda bir pusu kurarak mağarayı keşfederler. Gece yarısı hırsızların mağaraya girdiğini gören köylüler sabaha kadar kapıda nöbet tutarak içeri girmeyi beklerler.

Ancak, sabah mağaradan içeri girdiklerinde gördükleri manzara karşısında şoke olurlar. Mağarada ne hırsızlardan ne de keçilerden hiçbir iz yoktur. Söylentiye göre hırsızlar Altınova köyüne doğru olan ikinci kapıdan kaçmışlardır. Ancak bu kapı hala bulunamamıştır.

1950 ve 1960 yıllarında bu mağara EOKA teröristlerinin saklanma yeri olarak kullanılmıştır. EOKA adadaki İngiliz idaresini sonlandırıp, adada yaşayan Türkleri etnik olarak temizlemek isteyen Kıbrıs Rum gerilla örgütüydü.

Nasıl Gidilir?

Beşparmak Dağları eteklerindeki, Bladan olarak da bilinen Çınarlı Köyü’ne ve İncirli Mağarası’na her taraftan kolayca ulaşılabilir.

Girne sahil yolundan Tatlısu yönü sizi doğru yere yönlendirecektir. Mağusa veya Lefkoşa’dan Geçitkale üzerinden sahile doğru yönelirseniz o yol da sizi doğrudan köye götürür. Daha fazla kır manzarası eşliğinde İskele’den Sınırüstü yolundan da İncirli Mağarası’na ulaşabilirsiniz.

Bunları da kaçırmayın

Mağaranın adını aldığı incir ağacı meyvelerinin iyileştirici gücü olduğuna inanılır. Yaz aylarında buraya gelecek olanlar, eğer bulabilirlerse alt dallardan incir toplayıp tadına bakabilirler.

Mağaralar, insanoğlunun ilk sığındıkları barınaklardandır – etraflarındaki muhteşem dünyayı çizgi ve resimlerle tasvir etmeye başladıkları ilk yerlerden biridir.

İncirli Mağarası meraklı ve cesur kaşifler için gizemli ve büyüleyici dünyayı gösteren güzel bir örnektir. Kim bilir Kuzey Kıbrıs’ta keşfedilmeyi bekleyen kaç tane daha mağara vardır.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


Hakkımızda

– kktcturizm.com, Bidergi Tasarım Ajans’ın turizm portalıdır.


Kuzey Kıbrıs Gezi Rehberleri

Bize Ulaşın…






    © 2024 – Sitemizde yayınlanan içeriklerin telif hakları kaynaklarına aittir.

    İzin alınmadan kopyalanamaz…