Yeşilırmak Kayalığı olarak da bilenen ada, Kıbrıs’taki en eski yerleşim yeridir. Toprak çağı öncesi Cilalı Taş Devri’ne ait sanat eserleri Vouni Sarayı ile birlikte yapılan kazıntılarda ortaya çıkmıştır.
İsveç Kıbrıs Keşif ekibi Vouni kalıntılarını kazarken bu küçük adacığı görerek merak etmişler. Daha sonra köylülerden aldıkları sandallarla adaya çıkarak, etrafında yüzmüşler ve 1929 yılında iki hafta içinde burada da kazı gerçekleştirmişlerdir.
Limnidi kayalığı, deniz kıyısından yaklaşık 100 metre uzaklıkta, 50 metre yüksekliğinde ve 30 metre genişliğindedir.
Adacığın sadece doğudan gelinebilen kısmının tepesinde Cilalı Taş Devri’nden kalma iki adet çok ilkel kulübe kalıntısı bulunmuştur. Bunlardan biri açık şekilde oturma odası diğeri içinde duvara dayalı ocağı bulunan mutfaktır.
Arkeologlar çakmaktaşı, kemik, iğne, çeşitli aletler ve çiftçilik gereçlerinden oluşan çeşitli objeler de bulmuşlardır.
Adanın yakınındaki kara parçasında, Cilalı Taş Devri’ne ait hiçbir kalıntının bulunmaması, Petra Tou Limnidi’nin deniz suyunun çok daha aşağı seviyede olduğu ve eski zamanlarda bile bir ada olduğunu göstermektedir.
Bu adacığın muhtemelen balıkçılar için geçici sığınma yeri olduğu adadaki çeşitli katmanların üst üste olmasından anlaşılmaktadır.
Deniz seviyesinden 120 metre yükseklikte olan bu küçük adacık sarı bacaklı martılar ve tepeli karabatakların önemli yumurtlama yerlerindendir.
Eğer Lefke’yi ziyaret edecekseniz Vouni Sarayı ziyaret listenizin en başında yer almalıdır – oradan denize doğru bakarak binlerce yıldır insanoğlunun bu adadaki yaşantısını hayal edebileceksiniz.