Tunç Çağından beri Kuzey Kıbrıs’ta asmalar yetiştirilip üzümler ezilmektedir, bu Kıbrıs kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır.
Şaşırtıcı bir biçimde, Kuzey Kıbrıs’ta ilk ticari şarap projesi, 2000 yılında Lapta’nın batısındaki Geçitköy’de, bir uluslararası şarap danışmanı ve Şarap Eğiticileri Derneği kurucu üyesinin desteğiyle başlatılmıştır.
Güzelyurt’ta bulunan Geçitköy’deki ve Akdeniz’e tepeden bakan Beş Parmak Dağlarının yüksek eteklerindeki Ilgaz’da bulunan bağlarda yetişen üzümlerden pek çok çeşit şarap üretilmektedir. Şaraplar aynı zamanda yerel çiftçilerden alınan üzümlerden de elde edilmektedir.
Yerli zanaatkar şarapçılar, Kıbrıs Ruhundan ilham alarak eşsiz şaraplar üretirken kendi bilgi ve kültür miraslarından yararlanmaktadır. Tomurcuklar baharın başlangıcında patlarken, hasat zamanı genellikle ağustos ayının başında başlamakta ve üzümler zamana göre uyarlanan gelenekler ve modern teknoloji doğrultusunda elle toplanmaktadır.
Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay ve Semillon türünde üzüm asmaları bulunmaktadır; Merlot, Mourvèdre, Cinsault, Grenache üzümlerinden kırmızı şaraplar; Chardonnay, Semillon ve Chenin Blanc türlerinde beyaz şaraplar üretilmektedir.
Bu şaraphanelerin bazılarına gelen ziyaretçilere, Kıbrıs şarap kültürü gösterilmektedir. Asmaların yetiştirilmesinden şarap elde edilen son aşamaya kadar tüm şarap yapım süreci anlatılmaktadır. Ziyaretçiler geniş tur seçeneklerinden, şarapçılık kurslarından, tüm şarap kültürü deneyimlerini güçlendirebilecek olanaktan dilediklerini seçme ve deneyimleme şansına sahiptir. Şarap tadım etkinlikleri yılın her döneminde düzenlenmektedir.
Seçtiğiniz bir bardak şarapla bir şarap evinden güneşin batışını izlemeniz bir şarap eksperi veya bu konuda acemi olmanız fark etmeksizin şiddetle tavsiye edilmektedir.