Daha önceleri evlerin ve bahçelerin kenarına çit oluşturma amacıyla dikilen dikenli incir ağacı, sonrasında meyvelerinin kendine özgü tadının fark edilmesi üzere itibar kazanmaya başlar. Buzların üzerinde koyularak satışa sunulan dikenli incir meyvesi, ferahlatıcı lezzeti ve sağlığa faydaları ile dikkat çekmektedir.
Babutsa, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise Mısır inciri olarak bilinir. Kaynanadili, Dikenli İncir kürek yemişi, pabuç inciri, Kilis inciri, babutsa, Frenk inciri ve Hint inciri olarak da bilinen dikenli incir bitkisi, tarıma elverişsiz alanlarda kendiliğinden doğal olarak yetişir.
Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır. Ayrıca kurutulan dikenli incir çayların, salataların ve sosların içine eklenebilir.
Aromatik yağ asitleri içeren bitkiden çıkarılan dikenli incir yağı haricen kullanılabildiği gibi küçük miktarlarda içilebilir. Bunlara ek olarak dikenli incir hapı şeklinde destek besin olarak da tüketilebilir.
Babutsa, Latince adı Opuntia Ficusindica olan bir kaktüs çeşidinin meyvesidir. Atlas çiçeğigiller familyasına ait olan yassı, dil şeklinde ve dikenleri olan 5-10 santimetre ebatlarında turuncu, kırmızı ve sarı renge sahip kabuklu sulu bir meyvedir. Meyvelerin içinde fazla sayıda çekirdek bulunur.
Turunçgil, muz, incir, karpuz ve çilek aromalarının karışımı farklı bir aromaya sahip olan Babutsanın fruktoz oranı yüksektir. Meyvenin kendi tüketilebildiği gibi suyu çıkarılarak da beğeni ile içilir.
Yüksekliği beş metreye kadar çıkabilen dikenli incir ağacı fidanı, çalı ya da ağaç formunda olabilir. Bitkinin sapları etli ve çöl ortamına adapte olabilme yeteneğine sahiptir. Bitkinin çiçekleri açık sarı ile turuncu arasında gösterişli ve büyüktür.
Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir. İlk başta yeşil renge sahip olan meyveler 110-120 gün içerisinde olgunlaşarak 50 ile 200 gram arasında bir ağırlığa ulaşır.
Dikenli İncir Nerede Yetişir?
Kökeni Meksika’ya dayanan dikenli incir 9000 yıllık geçmişe sahiptir. Dünya üzerinde yaklaşık 258 çeşit dikenli incir çeşidi bulunur. Avrupa’da en büyük dikenli incir üreticisi İtalya’dır. İtalya’da özellikle Sicilya’da yıllık 80 bin ton dikenli incir üretimi yapılır. Şili, İsrail, Güney Afrika, Meksika ve Amerika’da İtalya’yı izler.