Kıbrıs, kendine münhasır ve birçok acıyı da iliklerine kadar yaşamış bir adadır.
Bu acıların kimi o kadar ağırdır ki, anlatmak konusunda kelimeler kifayetlerini yitirir. İşte bunun en büyük örneği de Kıbrıs Barbarlık Müzesi. Bu yer, müze olması maksadı ile yapılmadı. Aksine o mütevazi insanlardan birinin eviydi. Ancak barbarlık kelimesinin tam anlamı ile karşılığı ortaya konulduğu için, masum insanlar katledildi.
Doktorun Evi Müzesi ve Barbarlığın İzleri Nelerdir?
Rumların hedefinde olan kişi, Binbaşı Nihat İlhan’dı. Onun kendileri için bir tehlike olduğunu düşünen Rumlar, öldürmek istediler. Ancak istediklerine ulaşamadılar. Ulaşamadılar, evet ama ulaştıkları başka emeller vardı. Onlar da Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesi. İşte bu yalnızca bir gün değil. Başlı başına bir süreç. Bu sürecin son örneği de, Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin katledilmesidir.
- 1963 ve 1964 yılları arasında, Rumların Kıbrıslı Türklere uyguladığı pek çok politika vardır. Bu politikaların çoğu katliamla sonuçlanmıştır.
- 24 Aralık 1964 tarihinde, Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesi katledilirken, bu tarihten önceki bir yıllık süreçte de çeşitli kurşunlamalar ve bombalı saldırılar ile masum insanlar katledilmiştir. Rumların o dönemde Türklere uyguladığı politikalar çok serttir.
- 21 Aralık 1963 tarihli Kanlı Noel de, katliamların en acılarından bir tanesidir.
- Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin katledilmesi de, sürecin en dikkat çekici olaylarındandır. Hedef nokta Binbaşı Nihat İlhan’dır. Ancak onun öldürülmesi için bir çaba olmasına karşın, evde Binbaşı Nihat İlhan’ı bulamamışlardır.
- Şuan Barbarlık Müzesi olarak ziyaretçilere açık olan yer, katliamın adresidir. Bu adrese zorla giren katil Rumlar, korkudan küvetin içine saklanan Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet İlhan ve 3 çocuğu, Rumlar tarafından üzerlerine kurşun yağdırılarak öldürülmüştür.
Binbaşı Nihat İlhan’ın bu olaydan haberi dört gün sonra olmakla beraber, Kıbrıs’ta büyük bir yankı uyandırmıştır. Katliamlar, bombalı saldırılar ve daha fazlası, Rumların ne kadar cani ve barbar olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Ancak ne yazık ki yine olan masum insanlara olmuştur.
Peki, Kıbrıs Barbarlık Müzesi ziyaretinde görülebilecekler nelerdir?
- Katliamın adresi olan bu ev, 1 Aralık 1966 tarihinde müzeye çevrilmiştir. Farklı dönemlerde çeşitli restorasyon çalışmalarından geçirilerek, bugünkü görünümüne kavuşması sağlanmıştır.
- Katliam, Aralık ayında gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirildiği yıl ise 1963’tür. Bu nedenle kanlı bir motif verilerek hazırlanmış Aralık 1963 yazısı, sizi müzeye girişte karşılar. Bu müze, o dönemde katledilen masum insanlar için de bir anıttır.
- Müzenin bulunduğu evde yapılan katliamda 33 kurşun sıkılmıştır. Bu kurşunların izlerini işaretlerle görmeniz mümkündür. Aynı zamanda katliamın diğer ülkelerde nasıl bir yankı uyandırdığına yönelik haberleri de net bir şekilde görebilirsiniz.
- Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi olan Mürüvvet İlhan’ın ve 3 çocuğunun müze içerisinde görebilirsiniz.
- Müze olduğundan dolayı, o döneme ve aileye ait pek çok fotoğrafı, siyah beyaz olarak görebilirsiniz. Bu katliam kara bir gündür. Kara bir günün en önemli anıtı da Barbarlık Müzesi’dir.