Girne’nin İskenderun Caddesi üzerinde bulunan Hz. Ömer Türbesi, tarihi ve manevi hassasiyeti ile yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi bünyesine kazandırıyor.
Ancak burada bilinmesi gereken, ismi Hz. Ömer Türbesi olmasına karşın, kişilik farklı birisidir. İslam Dini’nin İkinci Halifesi Hz. Ömer değildir. Ancak yaklaşık olarak o yıllarda yaşamış olan ve Kıbrıs’ı fethetmek için çalışmalar yapan bir sahabedir.
Hz. Ömer Türbesi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
Türbeye ismi verilen kişi, Muaviye orduları komutanı olan Ömer’dir. Onunla beraber 6 arkadaşı da, Kıbrıs’ın fethi için çaba sarf etmişlerdir. Girne’deki en önemli dini merkezlerden biri olan Hz. Ömer Türbesi ve türbe süreci ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler ise aşağıda sıralanmıştır.
- Türbenin bulunduğu bölgede, M.S. 647 yılında, yoğunlaşan Arap akınları sonrasında, Muaviye ordusu komutanı olan Ömer ve 6 arkadaşı şehit düşmüştür.
- Akınlar devam ettiği sırada, arkadaşlarının şehadetlerini gören diğer arkadaşları, onları yakında bulunan bir mağaraya taşır ve bu mağarada belirli bir süre, akınlar bitene kadar konaklamışlardır.
- Bu sırada şehit olan Ömer ve arkadaşlarını da bu mağaraya gömüp, daha sonra bölgeden uzaklaşmışlardır.
- 647 senesinden, 1571 yılında Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesine kadar, Ömer ve 6 arkadaşının naaşları mağarada durmuştur.
- Osmanlıların Kıbrıs’ı fethi ile ulema sınıfına verilen görev çerçevesinde, mezarlarından kemikleri çıkarılan sahabeler, onlar için yaptırılan türbeye defnedilmişlerdir. Bu şekilde ebedi istirahatgahlarına nakledilen şehitler, 1571 yılından beri bu türbede yatmaktadırlar.
- O dönemde Kıbrıs’ta İslamiyet’in merkezlerinden biri olması düşünülen bu türbe, dönemi içinde harika bir yere sahiptir.
- 1963 yılında, Rum saldırıları sırasında harap olan ve büyük hasar alan türbe, belirli bir müddet sonra yıldırım düşmesi ile karşı karşıya kalmıştır. 1978 yılında ise restorasyon çalışması yapılmış ve orijinal görünümünü kaybetmiştir.