Kantara Kalesi: Doğudaki Koruyucu Kule!

9617272bc9aa35b69c992ee9f32dd91c

Beşparmak dağlarının üzerinde yer alan 3 farklı dağ kalesinin doğusunda olan Kantara Kalesi; konumu, özelliği ve 620 metre yüksekliğe sahip olması sebebi ile her daim dikkat çeken bir yapıda olmuştur.

Bizans döneminde inşa edilmeye başlanan ve daha sonra Kıbrıs’a gelen medeniyetler tarafından da geliştirilen bu kale, ihtişamını zamanla kaybetmiş ve terk edilmiştir.

kantara kalesi kktc

Kantara Kalesi’nin Tarihi

Kantara Kalesi ile beraber, Beşparmak Dağlarının orta ve batı kısmında yer alan diğer kaleler, Arap akınlarının sona ermesi sonrasında yaptırılmıştır. Kalelerin konumları çok yüksek olduğu için de, çoğu saldırıda kralların sığındığı bir yer olmuşlardır.

  • · Kalenin ne zaman yaptırıldığına dair kesin bir bilgi yok. Zaten belirli döneme kadar da kale hakkında hiçbir kayıt tutulmamış.
  • · Bazı kaynaklara göre, Arap akınlarının sona erdiği 965 yılından sonra Bizanslılar tarafından yaptırıldığı öngörülmektedir. Zaten İngiliz kralı olan I. Richard Kıbrıs adasını aldıktan sonraki tarihe kadar kale hakkında herhangi bir kayıtın tutulmadığı da net bir şekilde anlaşılmaktadır.
  • · 1373 yılında Cenevizlilerin Kıbrıs adasına saldırısı sonucunda, Lefkoşa ve Magosa ele geçirildi. Ancak Kantara Kalesi’nin sahip olduğu konum, kalenin Cenevizlilerin eline geçmesini önledi. Böylece kale Kıbrıs kralı olan II. Peter’in elinde kalmış oldu.
  • · Magosa Cenevizlilerin eline geçtiği için, 1391 yılında kalenin surlarında çeşitli güçlendirme çalışmaları yapıldı. Bu güçlendirme çalışmaları Magosa geri alınıncaya kadar da devam etti. Ancak Magosa Cenevizlilerden geri alınsa bile, kalenin önemini yitirmemesi için daima çalışmalar yürütüldü.
  • · Venedikliler tarafından 1489 yılında ele geçirilen Kantara Kalesi, Bufavento ve St. Hilarion Kaleleri gibi önemsiz bir hal almaya başladı. Bunun sebebi ise, denizden uzak ve yüksekte olan bir kalenin, Venediklilere göre bir değerinin olmamasıydı.
  • · Çeşitli kaynaklara göre kale daha sonraları terk edildi dense de, bazı kaynaklara göre 1562 yılında kale harap haldeydi.
  • · 1914 yılında, gerçeğinin dışında bir çalışma olmadan, aslı ile benzer bir şekilde onarım çalışmaları gerçekleştirildi ve şuan ki görünümünü kazandı.

Kantara Kalesi’nin Mimarisi

Kalenin tarihi önemi ve konumu göz önünde bulundurulduğunda, bu önemini muhteşem mimarisi ile elde ettiği kanısına varmak çok da sürpriz olmayacaktır. Ancak mimari açıdan çok dikkat çekici değerleri de var bu kalenin.

Peki, nedir bu değerler?

  • · Kalenin üç tarafının oldukça derin uçurumlar ile çevrelendiği görülmektedir. Kaleye yaklaşmak bu anlamda imkansız hale gelmiştir.
  • · Doğu kısımda bulunan kale girişinin güçlendirilmesi için de iki kule ile desteklendiği görülüyor. Bu güçlendirmelerin birçoğu, yukarıda da bahsedildiği gibi II. Peter zamanında gerçekleştirilmiş.
  • · Duvarların güney ve kuzeyde olan kısımlarının üzerinde ise at nalına benzeyen kuleler yer almanın yanında, bu kuleler gözetleme açısından oldukça dikkat çekicidir.
  • · Bufavento Kalesi ile haberleşmenin sağlanabilmesi için de bir kulenin var olduğu bilinmektedir. Bu kule aracılığıyla diğer Bufavento Kalesi ile direkt olarak iletişime geçilebilmektedir.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Hakkımızda

– kktcturizm.com, Bidergi Tasarım Ajans’ın turizm portalıdır.


Kuzey Kıbrıs Gezi Rehberleri

Bize Ulaşın…






    © 2024 – Sitemizde yayınlanan içeriklerin telif hakları kaynaklarına aittir.

    İzin alınmadan kopyalanamaz…