Samarella Nasıl Yapılır?

samarella-pastırması

Pastırma seviyorsanız Kıbrıs usülü samarellayı (güneşte kurulmuş et) çok seveceksiniz.

Samarella Kıbrıs’a özgü keçi veya koyun etinin kurutulup tuzlanmasıyla yapılan bir yemek ve mezedir. Mutlaka keçi etinden veya bulunamazsa koyun etinden yapılır. Çünkü kuzu etinin kasındaki lifleri gelişmiş değildir.

Samarella Kıbrıs mutfağında özel bir lezzettir. Genel olarak bol tuzlu ve bol kekikli keçi etinin, yaz aylarında çam yaprakları arasında kurutulmasıyla elde edilen bir Kıbrıs mezesidir. Çam pürüleri (yaprakları) ete bir aroma katarken, etin fermante olmasını sağlamaktadır. Tuz da etin daha güzel güneşte pişmesini sağlar. Yapım aşaması oldukça zahmetli olan bu lezzet genelde meze olarak konyak veya içkiyle birlikte tüketilir.

samarella
Kıbrıs Usülü Güneşte Kurutulmuş Et (Samarella) Nasıl Yapılır?

Kıbrıs usulü samarella nasıl yapılır tarifi ilk önce keçi eti bulmalısınız ve tuz ile aranız iyi olmalı çünkü Samarella tamamen tuz ile kurutulan bir pastırma çeşididir.

Samarella Malzemeleri
  • Arzu edildiği miktarda kemiksiz büyük parça keçi eti (et iki senelik besili hayvandan olması gerekmektedir)
  • Tuz
  • Su
  • Kekik
  • Çam Pürüsü (Yaprağı)
Samarella Tarifi:

Eti bol bol tuzlayın ve iki gün kuru, temiz ve güneşli yüksek bir ortamda asınız, üçüncü gün etleri kaynar suya batırıp çıkartın, üzerlerini et tahtası ile yumuşaması için vurun, tekrar bolca tuzlayıp bir gün daha güneşte bekletin, üçüncü günkü işlemi iki gün daha tekrarlayın, altıncı gün, yine etleri kaynar suya batırıp çıkartın ve üzerlerine tuz ve kekik sürün, etler iyice kuruyana kadar temiz ve güneşli bir ortamda bekletin. Güneşte kuruyan ete sinek gelmemesi için ise özel yapılmış ince telli bir kafes içinde kurutulmaktadır.

Samarella yapımında ilk işlem kesilen hayvan keskin ve sivri bir bıçakla, et zarar görmeden yere serilir ve omurgasından kemikler titiz bir biçimde ayrılır.  Omurgasından ayrılan hayvanda ikinci işlem yapılır. Kaburgalarından başlayarak ön ile arka ayak kemikleri ile diğer kemikler etten ayrılır. Kemiklerinden ayrılan hayvanın görüntüsü kelebeği andırır. Kemiklerinden ayrılan et samarella yapılacak ölçülere göre parçalara ayrılır ve sonraki işlem de parçalara ayrılan et bıçakla yarılır ve düz çizgiler şeklinde kesilir. Bu işlemden sonra et ve kesilen yani çizik atılan yerler de el parmakları ile iyice kalın tuz ile tuzlanır. Tuzlanan etler rolo şeklinde sarılır ve güneşte kurumaya bırakılır. Eskiden geleneksel Kıbrıs kültüründe hazırlanan telli kafeslerin içerisine çam pürüsü serilirdi. Üzerine de tuzlanmış etler serpiştirilerek güneşlenmeye bırakılır. Geceleyin üzerine çiğ düşmemesi için de üzeri örtülür. Güneşte kuruyan etler çok az ısınan sıcak suya batırılıp tuzunun akması sağlanır. İki kez suya batırılan samarellanın tuzu hemen hemen gitmiş olur. Bu işlemden sonra et elle kekiklenir ve samarella yenmeye hazır olur.

Samarellayı da uzun süre saklayarak canınız çektiği zaman yeme şansını ve lezzetini alırsınız. Samarellayı küçük parçacıklar şeklinde kesip yiyebilirsiniz. Yapması yemesinden zor. Ama tadı da damağınızda kalacak bir lezzet!

 

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Hakkımızda

– kktcturizm.com, Bidergi Tasarım Ajans’ın turizm portalıdır.


Kuzey Kıbrıs Gezi Rehberleri

Bize Ulaşın…






    © 2024 – Sitemizde yayınlanan içeriklerin telif hakları kaynaklarına aittir.

    İzin alınmadan kopyalanamaz…